Gynekomastian hoito

Gynekomastian hoito

Gynekomastiaa eli miehen rintojen kasvua esiintyy joissakin elämänvaiheissa lievänä monilla miehillä. Aitoon gynekomastiaan liittyy rintarauhasen rauhaskudoksen lisääntymistä. Yleensä fysiologinen rintojen kasvu liittyy elinkaaren aikaisiin normaaleihin hormonimuutoksiin, eikä siitä tarvitse huolestua eikä sitä ole syytä hoitaa (vastasyntyneenä, murrosikäisenä poikana, ikääntyvänä miehenä).

Gynekomastian syy ei aina selviä. Lisäksi miehen rintojen kasvua saattavat aiheuttaa erilaiset sairaudet ja tilat (kivesten tuumorit, voimakas ylipaino, munuaisten ja maksan vajaatoiminta, HIV, krooninen sairaus), lääkkeet (anaboliset steroidit, jotkut antimikrobiset lääkkeet, mahan happamuutta vähentävät lääkkeet, sydän- ja verisuonilääkkeet yms.) ja käytettävät aineet (alkoholi, kannabis, amfetamiini, heroiini).

Gynekomastia voi ilmaantua molempaan rintaan, mutta se voi ilmaantua vain toiseen rintaan.

Enintään vuoden kestänyt gynekomastia voi olla jopa ohimenevä ilmiö.

Konsultointi ennen leikkausta

Kartoitetaan potilaan odotukset ja mahdollisuudet toiveiden toteuttamiseksi. Vastaanottokäynnillä selvitetään potilaan terveydentilan taustatiedot, esitiedot rintasyövästä perhepiirissä, muutokset rinnassa ja oireiden kesto, lääkkeiden/aineiden käyttö. Tarvittaessa suunnitellaan lisäanalyysit ja lisätutkimukset. Ennen leikkausta olisi hyvä saada paino vakaaksi.

Potilaan tarkastuksessa tehdään rintakehä- ja rintarauhasen tutkimus (muutokset kudoksessa, asymmetriat, ihokudoksen liiallisuus, nännipihojen suuruus ja sijoittuminen) ja arvioidaan ihon laatu. Sairauskertomusta varten potilaan rintakehä valokuvataan. Sitten rinnat mitataan huolellisesti, jotta voidaan suunnitella paras leikkausmenetelmä ja tulevien leikkausarpien sijoittuminen.

Leikkaus

Pienennysleikkaus tehdään yleisnukutuksessa ja se kestää tavallisesti 1-2 tuntia. Leikkaus on yhdistelmä liiallisen rintarauhaskudoksen ja liiallisen ihokudoksen poistamisesta. Toimenpiteistä sovelletaan eniten rasvaimua, tarvittaessa poistetaan kirurgisesti lisäksi rauhaskudosta ja/tai ihokudosta.

Toipuminen

Potilas kotiutetaan yleensä leikkausta seuraavan päivän aamulla.

Potilaan toipuminen on hyvin yksilöllistä. Ensimmäisinä päivinä toimenpiteen jälkeen kipulääkitys on tarpeellista, koska kudosvamman seurauksena on kehittynyt turvotusta. Leikkaushaavat suojataan haavateipeillä ja laastareilla kahdeksi viikoksi, minkä jälkeen aloitetaan arpien hoito. Tukiliivien jatkuva käyttö on tarpeellista 4-6 viikkoa ja rasituksessa lisäksi 4-6 viikkoa. Ensimmäisinä viikkoina leikkauksen jälkeen tulisi välttää raskasta fyysistä rasitusta.

Mahdolliset riskit

Välittömästi leikkauksen jälkeen voi kehittyä pitkäkestoinen turvotus, tuntua epämukavalta, tapahtua muutoksia vatsan ihon herkkyydessä, esiintyä ihonalaisia verenpurkaumia, nännin herkkyys voi vaihdella tai ilmenee sen katoaminen tai esiintyy ihonalaisia verenpurkaumia. Rinnan sisäinen isompi verenpurkauma voi johtaa uusintaleikkaukseen. Tulehdusta kehittyy harvoin. Useimmiten on asymmetriaa. Myös ihon surkastuma on mahdollista. Potilas voi olla tyytymätön leikkaustulokseen riittämättömästi tai liiallisesti poistetun rauhaskudoksen vuoksi.

Ota yhteyttä

Jätä yhteydenotto­pyyntö