Suonikohju ei katso ikää

Pohkeessa tai reidessä mutkittelevia ja koholla olevia verisuonia kutsutaan suonikohjuiksi. Niitä on jopa kolmellakymmenellä prosentilla väestöstä.

Suonikohjut johtuvat laskimoiden vajaatoiminnasta. Terveissä jaloissa laskimoveri virtaa kohti sydäntä. Vajaatoiminnasta kärsivissä laskimoissa veren kulkua ohjaavat läpät ovat löystyneet ja veri pääsee virtaamaan myös takaisinpäin. Samalla paine laskimoissa nousee ja osa laskimoista venyy. Iholle syntyy mutkitteleva, sinertävä ja pullisteleva suonikohju.

Esteettisen haitan lisäksi suonikohju voi aiheuttaa jalkaan kipua, kutinaa, paineen tunnetta ja turvotusta.

Suonikohjut ovat naisilla hieman yleisempiä kuin miehillä. Niille altistavat perimän lisäksi muun muassa ikä, ylipaino ja raskauteen liittyvät hormonaaliset muutokset

Nopeasti hoitoon

Kunnallisessa terveydenhoidossa hoitoon pääseminen edellyttää, että suonikohjuista on selkeitä terveydellisiä ongelmia. Myös jonotusajat saattavat olla pitkiä. Yksityisellä sektorilla suonikohju voidaan hoitaa heti ja pelkästään ulkonäöllisistä syistä.

Suonikohjuja voidaan hoitaa muun muassa vaahtoruiskutus- eli kovetushoidolla, radiotaajuus- ja laserkatetrihoidolla tai perinteisellä leikkauksella. Hoidoksi valitaan parhaiten soveltuva menetelmä potilaan tilanteen ja tehtyjen tutkimusten mukaan.

Vaahtoruiskutushoidon jälkeen potilas on työkykyinen jo seuraavana päivänä. Leikkauksen jälkeen sairauslomaa tarvitsee istumatyöstä viikon ja fyysisesti rasittavasta työstä kaksi viikkoa. Tukisukkia pidetään molempien leikkausten jälkeen ympäri vuorokauden lääkärin määräämän ajan. Tukisukat ovat myös hyvä keino ennaltaehkäistä suonikohjuja, etenkin jos niihin on sukurasitetta, Fleidervis ohjeistaa.

Ota yhteyttä

Jätä yhteydenotto­pyyntö